Michael van de Eijken

Trainer, pilot


Sinds 2014 vlieg ik met veel plezier als First

Officer Embraer 190/175. Ik woon samen met

mijn vriendin in Rijswijk. Na mijn afstuderen

was er niet direct een baan als verkeersvlieger

beschikbaar waardoor ik 3 jaar als Cabin Attendant heb gewerkt. Hier heb ik met de noodzaak van CRM ervaren. Mijn passie en kennis voor CRM heb ik gedurende deze periode uit kunnen breiden door te starten bij Aviation Coaching.


Als trainer heb ik de mogelijkheid om mijn enthousiasme en kennis over te brengen op een groep mensen, eventueel met een ander specialisme. Het sociale aspect gedurende het geven van training  vind ik erg interessant, het proces van binnenkomen tot aan het openlijk delen van ervaringen.

Peter Derickx

Senior trainer, pilot, flight instructor


Ik ben Peter Derickx, getrouwd en heb

twee dochters. Inmiddels ben ik 10 jaar

werkzaam als vlieger op Europa, eerst op

Fokker 70/100, Boeing 737  nu op Embraer.

Voordat ik in de burgerluchtvaart begon heb ik ruim 18 jaar bij de Koninklijke Luchtmacht gevlogen en instructie gegeven op de F16 en op de T38.


Werken met jonge, enthousiaste en gemotiveerde mensen heb ik altijd heel bijzonder gevonden en ik blijf het geweldig vinden om mijn ervaring te kunnen doorgeven en mensen te zien groeien.

Teun Zeelenberg

Senior trainer, pilot, flight instructor

Waar ben ik goed in? Welke vaardigheden kan
ik verder ontwikkelen? Wat zijn mijn doelen,
en hoe kan ik de vaardigheden die ik heb nóg
beter inzetten om mijn doelen te bereiken?
Dat zijn vragen die mij als trainer/coach intrigeren, niet alleen voor mezelf, maar juist ook voor u als trainee(s). Door een breed scala aan communicatie-vaardigheden, het inzetten van de juiste trainingsvormen en het aanreiken van kennis, vaardigheden en ervaringen help ik mensen en groepen met deze vragen en laat ik ze beter werken. U, de trainee, staat daarbij altijd centraal.

Ik ben sinds 2005 actief als verkeersvlieger, waarvan de meeste tijd als Captain Fokker 70/100. Daarnaast ben ik instructeur, examinator, groepstrainer en heb ik gewerkt in een opvangteam voor collega’s na stressvolle ervaringen. Ik ben getrouwd en vader van twee kinderen.

Ernst Pontier

Sr. trainer, developer, pilot, flight instructor 


Ik ben co-piloot op de Embraer 175/190 en

sinds 2014 werkzaam bij Aviation Coaching.

Voordat ik een baan kreeg als vlieger

heb ik enige tijd gewerkt als Cabin Attendant

en daar ook Flight Safety training gegeven.

In combinatie met een bijbaantje op een vliegsimulator in Lelystad begon toen de liefde voor training, en Crew Resource Management (CRM) in het bijzonder, te ontstaan.


CRM is in mijn ogen een prachtige toolkit die overal ingezet kan worden. Het is mooi om te zien hoe je een groep collega's simpele instrumenten kunt geven die een grote positieve impact hebben op de samenwerking. Het is een continu process waar ik hoop nog lang in bezig te kunnen blijven!

Richard Buijs

Senior trainer, pilot, flight instructor


Mijn naam is Richard Buijs. In 1988 ben ik

mijn carrière begonnen bij de Koninklijke

Luchtmacht, waar ik op de F-16 alle aspecten

van de militaire luchtvaart heb meegemaakt.

Sinds 2003 ben ik werkzaam in de burger-

luchtvaart. Ik ben begonnen op de Boeing 737, daarna Fokker 50 en Boeing 747.  Momenteel vlieg ik weer op de Boeing 737.


Op vele manieren heb ik inmiddels ervaring met instructie en ben ik geïnteresseerd in mensen, hun gedrag en de uitdaging om ze iets nieuws bij te brengen. Dat is altijd maatwerk en vraagt specifieke coaching. Mijn doel is om ieder de deur uit te laten lopen met het gevoel dat ze iets hebben geleerd waar ze echt iets mee kunnen.

Diederik Hekman
Senior trainer, pilot, flight instructor


Ik ben Diederik Hekman, geboren 2 augustus

1974. Na mijn middebare school de opleiding

voor verkeersvlieger gedaan en begin 1996

begonnen bij op de Fokker 70 en 100 en

vanaf 2004 op de lange afstanden.

Met veel plezier vlieg ik op de Boeing 777 & 787, met als nevenfunctie instructeur op de simulator en op de route. 


CRM komt veel voor in ons standaard werk, maar zeker ook met instructie is het niet technische aspect meer dan belangrijk. Daarom is en blijft het erg afwisselend en uitdagend waardoor ik zelf ook steeds weer leer en blijf open staan voor al die wegen die naar Rome leiden!

Rogier den Haan

Senior trainer, pilot, captain, flight instructor


Ik ben Rogier den Haan. Getrouwd en

vader van 2 dochters. Na diversen contracten

als expat vlieger voornamelijk op de Airbus

A320 & A321 ben ik Instructeur geworden

op de Bombardier Challenger 300. Ik vlieg op dit vliegtuig als freelance captain en op de Airbus simulator wanneer dit kan.

Mijn passie voor CRM en het kunnen geven van instructie doet zich voornamelijk voor in de business aviation en juist daarin zit een grote mate van flexibiliteit en uitdaging voor de instructeur. Het kunnen omgaan en vooral professioneel kunnen coachen van vliegers zie ik als een grote uitdaging. Motiveren van waarom iets beter kan of juist niet zijn interessante aandachtpunten tijdens simulator sessies of pre/de-briefings. 

​​Jean van 't Hof

Director, sr. trainer, coach, captain, instructor


Bij Aviation Coaching combineer ik mijn

passie voor vliegen en het verder helpen 

van individuen, teams en organisaties.

Na een carrièreswitch van het bedrijfsleven

naar de luchtvaart heb ik zelf ervaren dat je veel meer kunt dan je denkt en dat het nooit te laat is om je doelen na te streven. Ik vlieg inmiddels 13 jaar met veel plezier als verkeersvlieger (ATR42, Fokker 50, Boeing 777) en nu Captain Embraer 175/190. In coaching help ik mensen bij sollicitaties & selecties of met vragen zoals 'wie ben ik?, wat kan ik? wat wil ik?, wat doe ik? In trainingen help ik teams veiliger en beter samen te werken.

Ik hoop u tijdens de coaching of training te mogen ontmoeten en u ook letterlijk en figuurlijk boven uzelf uit te laten stijgen .

Huub Corsmit

Senior trainer, pilot, flight instructor


Ik ben 12 jaar werkzaam geweest als officier-

vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht, waar ik

diverse leidinggevende vliegende en niet-

vliegende functies heb bekleed

(o.a. gezagvoerder K(D)C-10, instructeur, ops-officer). Omdat ik graag wilde blijven vliegen heb ik in 2007 mijn functie als plaatsvervangend commandant en ops officer 334 squadron ingewisseld voor een baan als co-piloot Fokker 70/100.

Inmiddels ben ik co-piloot Boeing 737. Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging en ik mijn ervaring graag wil aanwenden om anderen (verder) op weg te helpen in hun carrière, ben ik toegetreden tot Aviation Coaching. In de hoedanigheid van trainer/coach hoop ik u snel te begroeten!​​

Gerrit Wijntjes
Senior trainer, ret. pilot/captain, flight instructor

In de jaren tachtig ben ik begonnen in de
luchtvaart op de Fokker F 27. Daarna ben ik
werkzaam geweest als gezagvoerder, hoofd
vliegdienst, instructeur / examinator op diverse
vliegtuigen zoals de Lockheed Hercules, Airbus A300, Boeing 757/767 en de laatste jaren op de Boeing 737. In deze periode ben ik ook als senior examiner actief betrokken geweest bij een commissie die de kwaliteit van training bij luchtvaartmaatschap-pijen moest waarborgen. Vanuit deze positie ben ik in staat geweest veel trainingen bij te wonen, waarbij mij mede is gebleken dat een goede samenwerking en effectieve communicatie tussen de bemanningsleden van groot belang is om een efficiente en vooral veilige vluchtuitvoering te garanderen. Mijn deelname aan Aviation Coaching is voor mij dan ook een stimulans om mijn kennis en ervaring op het gebied van CRM uit te dragen aan de luchtvaart en andere sectoren van het bedrijfsleven.     

Robert Leedekerken

Accountmanager, trainer, helicopter pilot

In mijn dagelijks werk ben werkzaam als
fysiotherapeut binnen grote bedrijven.
Hierbij werk ik aan het verbeteren van de
mentale en fysieke fitheid van medewerkers.
Sinds 3 jaar bestaan mijn werkzaamheden hoofdzakelijk uit contact met klanten, het promoten van de dienstverlening en het geven van presentaties. Naast het werken met en helpen van mensen heb ik een passie voor de luchtvaart en ben ik naast mijn werk begonnen met een vliegopleiding. Ik ben in het bezit van een brevet CPL (H) commercial pilot licence helicopter. Bij Aviation Coaching werk ik freelance en krijg ik de kans om mijn kennis en ervaringen te delen. Hierbij ben ik onderdeel van het team trainers, help ik mee om nieuwe klanten te werven en denk ik mee over nieuw te ontwikkelen trainingsmateriaal. Ik hoop u graag bij een van de trainingen te mogen ontmoeten.  


Cedric Fraenkel

Trainer, pilot, captain, flight instructor,examiner


Mijn naam is Cedric Fraenkel en Ik ben

werkzaam als Captain op de Embraer 175/190.
Ik geef trainingen op de simulator en ook

tijdens route training  aan jonge en ervaren

vliegers. Ik heb vóór mijn carrière in de burgerluchtvaart ook een opleiding gevolgd tot F16 vlieger bij de Belgische luchtmacht. 

Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en het is deze passie die ik graag met andere mensen wil delen. Passie voor mijn baan in alle  verschillende aspecten van het vak, namelijk de technische en psychologische aspecten van mijn beroep als "manager of the flight”. Onder de vorm van Crew Resource Management en Communicatie zijn heel veel complexe redenerings processen te optimaliseren. Ik hoop jullie in een open sfeer en met veel enthousiasme de IN’s en OUT’s bij te brengen om het beste uit jezelf te kunnen halen en om als team samen te kunnen werken. 

Ian Jager

Trainer, pilot


Begin 2013 ben ik begonnen als First Officer

op de Boeing 737. Mijn hobby’s liggen in de

wieler- en motorsport, maar ik mag ook graag 

donderjagen met de honden in het bos.
Gedurende mijn vliegopleiding leerde ik kennis

maken met Crew Resource Management (CRM). Na mijn eerste CRM cursus wist ik het zeker, hier moet ik meer mee gaan doen! Mijn enthousiasme werd telkens geprikkeld tijdens de jaarlijkse cursussen die je als piloot moet volgen. Mede hierdoor heb ik besloten om CRM-trainer te worden. 

Ik heb de mogelijkheid gekregen om de kennis die ik daar heb opgedaan toe te passen, samen met het team van Aviation Coaching. Ik kijk er erg naar uit om leuke trainingen te mogen geven en om er samen een leerzame, maar vooral onvergetelijke dag van te maken!

Team Aviation Coaching


Aviation Coaching bestaat uit een professioneel en enthousiast team van verkeersvliegers, gezagvoerders, instructeurs, trainers en coaches.​ Ons doel is om mensen letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit laten stijgen. We combineren onze passie voor luchtvaart en de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Middels coaching en trainingen helpen we individuen, teams en organisaties om hun eigen doelen te bereiken. We bieden een breed portfolio van coaching en training en bedienen diverse doelgroepen. We zijn aangesloten bij de NOBCO en CRKBO.

Gino Bloem
Senior trainer, pilot/captain, flight instructor

Na mijn studie aan de Technische Universiteit
in Delft en diverse functies in het bedrijfsleven
in zowel binnenland als buitenland, heb ik de
overstap gemaakt naar de burgerluchtvaart.
Inmiddels al 20 jaar als vlieger en momenteel als gezagvoerder op een Boeing 737. Tijdens mijn loopbaan als adviseur, vlieger, instructeur en examinator, heb ik geleerd dat elk individu op elk niveau binnen een organisatie of team uniek is. Aanpassen aan de veranderende markt en omgeving is voor zowel organisaties en het individu als professional belangrijk geworden om zich te kunnen handhaven in deze continu veranderende wereld.  Het motiveren, het verrijken van kennis en vaardigheden en het optimaliseren van de interactie tussen individuen en teams onderling, heeft mij altijd geïnteresseerd en kunnen naar mijns inziens goed tot stand gebracht worden door toepassen van onder andere Crew Resource Management. 

Peter Weststrate

Trainer, pilot, captain, flight instructor


Voordat ik aan mijn vliegopleiding begon,

heb ik luchtvaarttechniek gestudeerd aan de

Hogeschool van Amsterdam. Vrij snel na mijn

afstuderen bij de NLS ben ik in het buitenland

gestart als first-officer op de Dash-8. Hierna heb ik mijn vliegcarrière in Nederland voortgezet op de Fokker 70/100.

In 2010 ben ik gestart met het geven van instructie. Op dit moment ben ik gezagvoerder/instructeur op de Embraer 175/190.
  
Al tijdens mijn studie in Amsterdam ontdekte ik dat de technische kant van het vliegersvak niet mijn enige interesse is. De menselijke kant, waarbij gedrag en communicatie belangrijke pijlers zijn om als team goed te functioneren, vind ik ook  bijzonder interessant. Door het effectief inzetten van kennis en vaardigheden help ik mensen om het beste van zichzelf te laten zien en succesvol hun doel te bereiken.

Oliver Rommes 

Senior trainer, pilot, captain, flight instructor


Ik werk met veel plezier ruim 9 jaar als vlieger,

op dit moment als gezagvoerder Embraer190.

Sinds een aantal jaar ben ik daarnaast

vlieginstructeur. Als instructeur leid ik

gezagvoerders en co-piloten op om te vliegen

op de Embraer en geef ik verschillende soorten training.

Als instructeur is het mijn taak en doel om ervoor te zorgen dat kandidaten het maximale uit hun training halen. Een wezenlijk onderdeel is het werken aan efficiënte communicatie en CRM-vaardigheden, die zich erg goed laten toepassen op elke soort samenwerking tussen mensen. Het mooiste is om kandidaten die CRM-tools aan te reiken die ze nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Dit maakt het geven van training een veelzijdig en uitdagend vak. Ik hoop met mijn plezier en enthousiasme het nut en belang van zowel efficiënte communicatie als CRM op een goede manier over te kunnen brengen.

Gé Elbrink

Senior trainer, training expert & developer


Mijn loopbaan is begonnen bij de Marine
Luchtvaartdienst. Als marine officier heb ik
vliegervaring opgedaan op de Neptune, Lynx
en de NATO AWACS. Na het militaire dienst-
verband heb ik de switch gemaakt naar opleidingen voor de burgerluchtvaart. Ik heb vele jaren met groot plezier instructie gegeven. Vervolgens heb ik verschillende management functies bekleed, het laatste die van Center / Accountable Manager van de Nederlandse vestiging van een internationale organisatie.
In de huidige maatschappij dienen organisaties en medewerkers zich continue te blijven ontwikkelen.  Om dit te bereiken hebben de CRM trainingen zichzelf bewezen. Op andere vlakken kunnen custom made trainingen wenselijk zijn. Samen met het Aviation Coaching team gebruik ik graag mijn kennis en ervaring om u en uw team naar een grotere hoogte te brengen. 
Wij helpen u graag om uw doelen te bereiken.

​​Dejan Janevski

Trainer, pilot, flight instructor


Ik ben 35 jaar en kom uit Maastricht.

Op mijn 18de naar de VS geëmigreerd en heb

daar mijn initiële piloten opleiding gedaan.
Ik ben daar vlieginstructeur geworden om

vliegervaring op te doen. Daarna heb in Eelde

les gegeven en studenten begeleid in de fase van de omscholing van een één motorige naar twee motorige vliegtuigen, waar je ook voor in crew verband (CRM) moet leren samenwerken.  


Ik heb een passie voor lesgeven en er werd mij een kans geboden om CRM trainingen aan te bieden in andere gebieden dan de luchtvaart via Aviation coaching. Met heel veel passie en erg veel plezier werk ik samen in een enthousiast topteam van instructeurs.

Miran Tromp

Trainer, pilot, captain


Sinds 2006 ben ik vlieger, twee jaar op de

Fokker 50 in Afrika voor de UN en voor luchtvaartmaatschappijen. Daarna ben ik  

op de Embraer begonnen. Voor het vliegen

heb ik geneeskunde gestudeerd en ben ik jaren werkzaam geweest in een dagopvang & zorginstelling voor gehandicapten.


Juiste CRM en een 'Just culture' zijn onmisbaar binnen iedere organisatie. Het is een vangnet om zowel fouten als ook onveilige situaties te voorkomen. Verder maakt het ook je werkomgeving zoveel prettiger als transparanter!  Het is voor mij een uitdaging om je dit, ongeacht je werkplek, mee te kunnen geven als een van je sterkstes en belangrijkste communicatie tools in je carrière.

Tonny Ronda

Senior trainer, pilot, captain, flight instructor


Sinds 2006 ben ik met groot plezier werkzaam

in de burgerluchtvaart. Hier heb ik gevlogen

op de Fokker 50, Boeing 777 en ben 

momenteel gezagvoerder Embraer E190/175.

Verder werk ik voor de Vereniging Nederlandse

Verkeersvliegers als incident investigator. Voor 2006 mocht ik 13 jaar als luchtmachtvlieger de F16 vliegen. De laatste jaren bij de Koninklijke Luchtmacht heb ik vlieginstructie mogen geven. Ik ben getrouwd en heb een zoon en twee dochters.


Met goede CRM creëer je een omgeving waar ieder teamlid zich maximaal wil en kan inzetten. Het aanleren van CRM technieken en vliegtechnische vaardigheden aan studenten, vind ik elke keer weer een mooi en uitdagend proces.

Paulien van Paassen

Trainer, pilot


Eind 2015 ben ik afgestudeerd als verkeers-

vlieger. Tijdens mijn opleiding ben ik getraind

in het gebruik van CRM in de cockpit. 

Doordat ik net uit de opleiding kom, ben ik

goed op de hoogte van het ontstaan van CRM

en de toepassing ervan. CRM is van niet alleen van levensbelang, maar het maakt het werken in een team ook zoveel makkelijker.


Ik ben trainer geworden, omdat ik naast het vliegen ook veel plezier heb in het helpen van anderen. Ik vind het fantastisch om mijn kennis en ervaring door te geven. Naar mijn mening zou CRM in veel meer bedrijfstakken toegepast moeten worden.

Ik vind het mooi om hier en bijdrage aan te leveren en de bekendheid van CRM te vergroten.